Helaas wordt de site door omstandigheden voorlopig niet up-to-date gehouden.

Hollands schaatsgoud #10 - Gianni Romme

december 2013


In de serie 'Hollands schaatsgoud' wordt elke week tot aan de Winterspelen in Sotsji een Nederlandse gouden medaillewinnaar voor het voetlicht gezet. Dit gebeurt door middel van een biografie die ook op de persoonlijke pagina is te lezen. Deze week aflevering 10 met Gianni Romme.

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in 1998 was Gianni Romme pas de tweede Nederlander die de Olympische 5000 meter won. Ard Schenk ging hem in 1972 voor. Romme won bij de Winterspelen in Nagano ook de 10.000 meter en werd zodoende de koning van het ijs bij deze Spelen.

SportGeschiedenis.nl heeft zich bij de serie 'Hollands schaatsgoud' aangesloten en zoekt elke week passende historische filmbeelden en foto's.

Biografie


Pas op latere leeftijd brak Gianni Romme door bij de senioren. Na plekken in de middenmoot en subtop bij de nationale kampioenschappen, verdiende hij een positie in de KNSB kernploeg door resultaten die dicht tegen het podium op de 5000 en 10.000 meter aanzaten. De schaatscarriè van hem raakte hierna in een stroomversnelling.

Bij de eerste WK Afstanden, die in 1996 in Hamar werd gehouden, veroverde Romme goud op de 10 kilometer. Deze titel prolongeerde hij in 1997 op de buitenbaan van Warschau. Zijn grootste triomfen haalde Romme in het daarop volgende seizoen. Op de Winterspelen van 1998 boekte hij een dubbelslag op de langste afstanden. In nieuwe wereldrecords en met ruime voorsprong veroverde hij goud op de 5000 en 10.000 meter. In het Japanse Nagano werd hij zodoende koning op het ijs. Een maand later scherpte hij beide wereldrecords alweer aan. In het einige seizoen dat er zowel Olympische Spelen als WK Afstanden werden gehouden, veroverde Romme ook de wereldtitels op deze afstanden. Tot en met 2000 won hij in totaal zeven maal goud bij de WK Afstanden.

Na het superjaar 1998 ging Romme zich ook toeleggen op het allrounden. Vooral vanwege zijn overmacht op de lange afstanden dichtte hij zichzelf kansen toe in deze discipline. In 2000 werd hij voor het eerst nationaal kampioen allround en later dat jaar werd hij in het Amerikaanse Milwaukee ook wereldkampioen allround. Hij ging zich onder leiding van Peter Mueller meer focussen op de 1500 meter. Dit ging ten kosten van de prestaties op de langste afstanden. Hij plaatste zich nog maar ternauwernood voor de Winterspelen van 2002. Alleen de titel op de 10.000 meter mocht hij verdedigen. Tegen een ontkende Uytdehaage was hij kansloos en Romme moest genoegen nemen met een zilveren medaille. Het daarop volgende jaar boekte hij nog wel een bijzondere trilogie. Hij veroverde in 2003 de nationale, Europese en de wereldtitel allround.

Voor de Winterspelen in Turijn wist Romme zich niet meer te plaatsen en voorafgaand aan het seizoen 2006-2007 maakte hij bij de NK Afstanden zijn afscheid bekend. Hij ging aan de slag als coach van Anni Friesinger en loodste haar naar wereltitels op de sprint vierkamp en de 1000 en 1500 meter. Na het Olympische seizoen van 2010 werd hij bondscoach van Italië en sinds de zomer van 2013 is hij met oud-ploegmaat Marianne Timeer coach van de vrouwen van Team Liga.

Machiel Smit, december 2013

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Gianni Romme.

Overige afleveringen van de serie 'Hollands schaatsgoud':
Aflevering 1: Carry Geijssen
Aflevering 2: Ans Schut
Aflevering 3: Kees Verkerk
Aflevering 4: Ard Schenk
Aflevering 5: Stien Baas-Kaiser
Aflevering 6: Piet Kleine
Aflevering 7: Annie Borckink
Aflevering 8: Yvonne van Gennip
Aflevering 9: Bart Veldkamp
Aflevering 10: Gianni Romme
Aflevering 11: Ids Postma
Aflevering 12: Marianne Timmer
Aflevering 13: Jochem Uytdehaage
Aflevering 14: Gerard van Velde
Aflevering 15: Ireen Wüst
Aflevering 16: Bob de Jong
Aflevering 17: Sven Kramer
Aflevering 18: Mark Tuitert