Helaas wordt de site door omstandigheden voorlopig niet up-to-date gehouden.

Hollands schaatsgoud #4 - Ard Schenk

26 oktober 2013


In de serie 'Hollands schaatsgoud' wordt elke week tot aan de Winterspelen in Sotsji een Nederlandse gouden medaillewinnaar voor het voetlicht gezet. Dit gebeurt door middel van een biografie die ook op de persoonlijke pagina is te lezen. Deze week aflevering 4 in de serie.

Het Nederlands Olympisch team kwam na de Winterspelen van Grenoble in 1968 met de eerste drie gouden medailles naar huis. Vier jaar later waren de verwachtingen niet minder. Maar gelukkig voor de Nederlanders deed Ard Schenk mee. Hij kon in zijn eentje de verwachtingen inlossen. 20 jaar na Oslo, waar Hjalmer Anderssen driemaal goud veroverde, was er weer een schaatser die heerste op de drie langste afstanden.

SportGeschiedenis.nl heeft zich bij de serie 'Hollands schaatsgoud' aangesloten en zoekt elke week passende historische filmbeelden en foto's.

Biografie


Ard Schenk had het schaatsen niet van een vreemde. Zijn vader Klaas Schenk was deelnemer aan het Europees allroundkampioenschap van 1932 en na zijn actieve carrière was hij coach van de mannen kernploeg van 1940 tot 1964. Dat hij ging schaatsen was alles behalve vanzelfsprekend, want Ard Schenk was ook een uitblinker in zwemmen, atletiek en voetbal. De KNSB nodigde hem echter al vroeg uit om mee te trainen met de kernploeg en zodoende werd er voor hem besloten.

Schaatsen bleek geen ongelukkige keuze, want al in 1965 werd hij derde bij de WK Allround. Een jaar later won Schenk op 21-jarige leeftijd in Deventer het EK Allround. In het IJsselstadion bleef hij Kees Verkerk, die zilver won, voor in het eindklassement. Bij het WK Allround de maand erna waren de rollen omgedraaid en veroverde Verkerk de titel en moest Schenk genoegen nemen met het zilver. Ook in de jaren erna zouden beiden meedoen om de prijzen. Dit werd het begin van het 'Ard en Keessie' tijdperk.

De seizoenen na 1966 waren echter niet de meest succesvolle voor Schenk. Hij reed nog wel naar het zilver bij de Olympische 1500 meter in 1968 achter Verkerk. Het WK Allround van 1969 in eigen land was echter het dieptepunt met een 13e plaats. Vanaf 1970 gingen de prestaties weer crescendo, waaronder driemaal winst bij de mondiale allroundkampioenschappen en zelfs tweemaal brons bij het nieuwe Wereldkampioenschap Sprint.

Het sportieve hoogtepunt in de schaatsloopbaan van Schenk werd 1972. Hij heerste niet alleen de internationale allroundkampioenschappen, maar ook bij de Winterspelen in het Japanse Sapporo was hij heer en meester. In de eerste week van februari reeg Schenk de Olympische successen aan een. Zo won hij de 5000 meter door een sterke vlakke race te schaatsen. Een dag later viel hij op de 500 meter, maar dit krenkte zijn vertrouwen en vorm allerminst want een dag na de 500 werd bij hem ook het 1500 meter goud om zijn nek gehangen. Op de vierde wedstrijd dag stond de 10 km op het programma. Ard Schenk wilde zijn vriend Verkerk een gunst verlenen door zijn idealere lotings plek te ruilen voor die van Verkerk. Een vroeg paar had namelijk het voordeel van een egale ijsvloer die niet uitgetrapt was in de bochten. Verkerk stemde in en reed een sterke 15.04,70. De ijsbaan werd inderdaad behoorlijk uitgetrapt, maar het deerde Schenk niet. Hij ging er eigenlijk alleen maar efficiënter van rijden, omdat hij nu dichter langs de sneeuwrand ging schaatsen en daardoor minder meters aflegde. Hij klopte Verkerk met ruim 3 seconden en werd met een derde goud de succesvolste Nederlandse man tijdens een enkele Olympische Spelen. Een record dat anno 2013 nog steeds op zijn naam staat.

Records waren Ard Schenk niet vreemd. In zijn carrière schaatste hij maar liefst 18 wereldrecords en hij is met dit aantal nog steeds recordhouder. Tijdens deze wereldrecords verbrak hij niet alleen de wereld besttijden, maar doorbrak hij ook een aantal barrières. Zo zette hij als eerste schaatser de klok op een 1500 meter stil onder de 2 minuten. Later dat jaar in 1971 werd Schenk de eerste schaatser die de 10 kilometer sneller dan 15 minuten aflegde en de eerste die een puntentotaal op de grote vierkamp had onder de 170 punten.

Machiel Smit, 26 oktober 2013

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Ard Schenk.

Overige afleveringen van de serie 'Hollands schaatsgoud':
Aflevering 1: Carry Geijssen
Aflevering 2: Ans Schut
Aflevering 3: Kees Verkerk
Aflevering 4: Ard Schenk
Aflevering 5: Stien Baas-Kaiser
Aflevering 6: Piet Kleine
Aflevering 7: Annie Borckink
Aflevering 8: Yvonne van Gennip
Aflevering 9: Bart Veldkamp
Aflevering 10: Gianni Romme
Aflevering 11: Ids Postma
Aflevering 12: Marianne Timmer
Aflevering 13: Jochem Uytdehaage
Aflevering 14: Gerard van Velde
Aflevering 15: Ireen Wüst
Aflevering 16: Bob de Jong
Aflevering 17: Sven Kramer
Aflevering 18: Mark Tuitert