Helaas wordt de site door omstandigheden voorlopig niet up-to-date gehouden.

Hollands schaatsgoud #3 - Kees Verkerk

19 oktober 2013


Tot aan de Olympische Winterspelen in Sotsji zal SchaatsStatistieken.nl in het kader van de serie 'Hollands schaatsgoud' elke week een biografie van een Nederlandse Olympisch gouden medaille winnaar plaatsen. Al eerder passeerden Carry Geijssen en Ans Schut de revue in de serie en vandaag volgt aflevering 3.

De derde Nederlander met Olympisch schaatsgoud was Kees Verkerk. De Maasdammer won tijdens de Winterspelen van 1968 in Grenoble zijn favoriete 1500 meter. Daarmee werd hij de eerste Nederlandse man die goud veroverde bij een Winterspelen.

SportGeschiedenis.nl heeft zich bij de serie 'Hollands schaatsgoud' aangesloten en zoekt elke week passende historische filmbeelden en foto's.

Biografie


Na al die jaren wordt Kees Verkerk nog steeds in één adem genoemd met Ard Schenk, 'Ard en Keessie'. Samen veroverde ze de wereldtop en vormde ze de basis van de schaatsgekte in Nederland. Ard Schenk overvleugeld Verkerk wat betreft prestaties, maar Verkerk blijft altijd de eerste man uit Nederland met Olympisch goud op de Winterspelen.

Kees Verkerk met Olympisch goud om de nek
bron: Wikimedia.org

In 1963 maakte Kees Verkerk zijn internationale debuut een jaar later kon hij al deelnemen aan de Winterspelen in Innsbruck. Dit resulteerde direct in een zilveren medaille op de 1500 meter. Zijn eerste internationale overwinning volgde in 1966. Bij het EK Allround van dat jaar eindigde Verkerk nog als tweede achter Schenk, maar bij het mondiale allroundkampioenschap waren de rollen omgedraaid en kreeg Verkerk het goud omgehangen. Dit was het onofficiële begin van het 'Ard en Keessie'-tijdperk. Ze werden door de media vaak als rivalen afgeschilderd, wat tijdens de wedstrijden ook wel zo was, maar van het ijs af waren het vrienden en slapies tijdens wedstrijden en trainingskampen.

In 1967 lukte het Verkerk als eerste om alle allroundkampioenschappen van het jaar te winnen. Deze unieke trilogie werd later nog geëvenaard door de volgende schaatsers: Schenk (1970), Visser (1989), Zandstra (1993), Ritsma (1996) en Kramer (2007, 2008, 2009 en 2013).

Verkerk had nu alles gewonnen wat hij kon winnen behalve Olympisch goud. Een jaar later in Grenoble moest de bekroning volgen. De Olympische 5000 meter leek voortvarend te verlopen. Met een wereldrecord zette hij een uitstekende prestatie neer, maar Fred Anton Maier was in een latere rit 0,8 seconde sneller. Een dag later kon hij al revanche nemen via zijn favoriete 1500 meter. Hoewel even zenuwslopend, want weer eerder gestart dan de concurrenten, bleek resultaat mooier: Goud. Hiermee was hij de eerste man uit Nederland met een gouden medaille op de Winterspelen.

De jaren daarna moest Verkerk zijn meerdere erkennen in Ard Schenk. Hoewel hij nog wel een aantal keer een wereldrecord aanscherpte. Bijna was Verkerk de eerste man ooit die de 1500 meter onder de magische 2 minuten voltooide. Onder zeer gunstige omstandigheden schaatste hij tegen Ard Schenk in Davos. Beide waren onderweg veel sneller dan het wereldrecord met een lichte voorsprong voor Verkerk. Door het aantikken van de sneeuwrand bij ingaan van de laatste bocht verloor hij echter snelheid, waardoor Schenk onder door kon komen. Beide zette een tijd onder de 2 minuten op de klok, maar Verkerk werd niet de eerste man die de barrière doorbrak.

Machiel Smit, 19 oktober 2013

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Kees Verkerk.

Overige afleveringen van de serie 'Hollands schaatsgoud':
Aflevering 1: Carry Geijssen
Aflevering 2: Ans Schut
Aflevering 3: Kees Verkerk
Aflevering 4: Ard Schenk
Aflevering 5: Stien Baas-Kaiser
Aflevering 6: Piet Kleine
Aflevering 7: Annie Borckink
Aflevering 8: Yvonne van Gennip
Aflevering 9: Bart Veldkamp
Aflevering 10: Gianni Romme
Aflevering 11: Ids Postma
Aflevering 12: Marianne Timmer
Aflevering 13: Jochem Uytdehaage
Aflevering 14: Gerard van Velde
Aflevering 15: Ireen Wüst
Aflevering 16: Bob de Jong
Aflevering 17: Sven Kramer
Aflevering 18: Mark Tuitert