Carry Geijssen


volledige naamCarolina Cornelia Catharina Geijssen
actief namensNederland (NED)
geboren11 januari 1947in Amsterdam (Nederland)
familiezus van Beppie te Winkel-Geijssen
schoonzus van Karel te Winkel

NavigatieKampioenschappenRecords

Biografie


Carry Geijssen stond lang in de schaduw van Stien Baas-Kaiser en ook internationaal moest ze vaak haar meerdere erkennen in Ans Schut. Maar ze was wel de eerste Nederlandse die Olympisch schaatsgoud kreeg omgehangen.

Carry Geijssen tijdens Olympische gouden race
bron: Wikimedia.org

Op haar 17e werd Carry Geijssen door de KNSB keuzeheren te jong bevonden voor deelname aan de Winterspelen in 1964. Het toernooi waar Sjoukje Dijkstra bij het kunstschaatsen Nederland het allereerste wintergoud bezorgde. In 1965 werd ze tweede bij de NK Allround achter de ongenaakbare Stien Kaiser. Een seizoen later won ze zelf met groot overmacht de nationale allroundtitel. Een titel die ze de twee jaar daarna weer aan Stien Kaiser moest laten en beide keren eindigde ze het toernooi met zilver.

In 1967 was de 15-jarige Sovjet hegemonie op het WK Allround al doorbroken door Stien Kaiser, maar in 1968 was het helemaal oranje boven. De drie Nederlandse vrouwen stonden op het eindpodium van het WK Allround in Helsinki. Met een bronzen plak behaalde Carry Geijssen haar beste resultaat bij het mondiale allroundkampioenschap, een prestatie die ze niet meer zou verbeteren. Maar de beste prestatie van haar carrière zou nog komen.

Twee weken later begonnen de Olympische Winterspelen in Grenoble. Op zaterdag 10 februari 1968 reed Geijssen naar het zilver op de 1500m achter de Finse Kaija Mustonen die 3 tienden sneller was. Een dag later bij de 1500m was het verschil tussen goud en zilver even groot, maar nu met Carry Geijssen (als eerste Nederlandse) op de hoogste trede. Met 21 jaar en 1 maand oud was zij niet alleen de eerste Nederlandse Olympisch kampioen bij het schaatsen, maar tot aan Ireen Wüst in 2006 ook de jongste Nederlandse Olympisch schaatskampioen.

Machiel Smit, 5 oktober 2013

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Carry Geijssen.

Nederlands records

#disciplinerecorddatumplaats
jr1500 meter0.49,824-01-1964AmsterdamNED
1500 meter0.48,515-12-1966DeventerNED

/*