Helaas wordt de site door omstandigheden voorlopig niet up-to-date gehouden.

Geschiedenis adelskalender


De geschiedenis van de adelskalender ligt in Noorwegen. Adelskalender is Noors voor adelsboek. In 1928 werd het puntensysteem zoals die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt bij schaatskampioenschappen ingevoerd bij het allroundschaatsen, zie hier voor uitleg. De schaatsvolgers gingen al snel uitrekenen wat de minimale score van een schaatser zou zijn als hij al zijn persoonlijke records zou rijden op één toernooi. Dit werd het principe van de adelskalender.

Hierna ging men terug in de tijd om uit te rekenen wat de minimale score was van schaatsers die ooit een PR neergezet hadden op alle vier de afstanden. Na onderzoek bleken de Zweedse broers Rudolf en Frithjof Ericsson op 8 januari 1893 in Stockholm de eerste schaatsers te zijn die een tijd hadden neergezet op de 500, 1500, 5000 en 10.000 meter. Voor 1893 werd er ook wel geschaatst, maar was de standaard afstand die geschaatst werd een gedeelte of veelvoud van de Engelse mijl.

In de zomer van 1982 werd voor vrouwen de afstanden voor de allroundkampioenschappen aangepast. Vanaf toen werd het klassement opgemaakt aan de hand van de kleine vierkamp (500, 1500, 3000 en 5000 meter). Deze afstanden worden nog steeds gehanteerd op de allroundkampioenschappen. Voor vrouwen wordt daarom 1 juli 1982 als eerste meetmoment gebruikt.

Dagen aan de top van de adelskalender