Helaas wordt de site door omstandigheden voorlopig niet up-to-date gehouden.

Hollands schaatsgoud #5 - Stein Baas-Kaiser

november 2013


In de serie 'Hollands schaatsgoud' wordt elke week tot aan de Winterspelen in Sotsji een Nederlandse gouden medaillewinnaar voor het voetlicht gezet. Dit gebeurt door middel van een biografie die ook op de persoonlijke pagina is te lezen. Deze week aflevering 5 met Stien Baas-Kaiser.

De meeste schaatsmedailles tijdens de Winterpelen van 1972 werden gewonnen door Nederland. Ard Schenk had hier een groot aandeel in, maar ook Stien Baas-Kaiser had met een zilveren en gouden medaille een behoorlijke bijdrage geleverd. Dat Stien Baas-Kaiser, de vijfde Olympische schaatskampioen van Nederland, zou starten bij de Winterspelen van 1972 was vooraf echter helemaal niet zeker.

SportGeschiedenis.nl heeft zich bij de serie 'Hollands schaatsgoud' aangesloten en zoekt elke week passende historische filmbeelden en foto's.

Biografie


Stien Baas-Kaiser behoorde tot het oranje trio Stien Kaiser- Ans Schut - Carry Geijssen dat eind jaren 60 de internationale schaatstop veroverde. Ze was de vaandeldrager met podiumplaatsen en een titel bij EK's en WK's Allround. Toch was ze de laatste van de drie die Olympisch goud won en dat zelfs terwijl ze eigenlijk slechts reserve stond voor haar gouden race.

Baas-Kaiser begon laat met schaatsen. Al vrij snel benaderde ze de tijden van de nationaal kampioene Willy de Beer. Maar vanwege haar 'hoge leeftijd' van 25 mocht ze niet mee naar de Winterspelen van Innsbruck. Toen ze later dat jaar het NK Allround won met één van de grootste verschillen in de historie kreeg ze excuses van de KNSB. Dat niet alleen, de KNSB ging het vrouwenschaatsen ook serieus nemen.

De maatregelen die de bond nam wierp al vrij snel haar vruchten af. Stien Kaiser won als eerste Nederlandse een WK medaille (brons 1965) en werd in 1967 de eerste Nederlandse die de titel bij het WK Allround won. Het volgende hoogtepunt volgde een jaar later met een volledig oranje gekleurd eindpodium bij het WK Allround van 1968 in Helsinki.

Waar de andere twee vrouwen van het podium uit 1968 datzelfde jaar Olympische successen behaalde moest Stien Baas-Kaiser vier jaar wachten. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want de schaatscoach van de kernploeg vond dat ze teleurstelde met een 11e plaats bij het EK Allround van 1972. De coach gaf de voorkeur aan een nieuwe generatie en nam Baas-Kaiser slechts als reserve mee. Vanwege teleurstellend optreden van Trijnie Rep, mocht ze alsnog deelnemen aan de laatste twee afstanden. Stien Baas-Kaiser won zilver op de 1500 meter op slechts 0,20 seconde van het goud. In haar allerlaatste poging om de Olympus te beklimmen lukte het haar om de top te bereiken. Ze won zelfs goud met de grootste voorsprong in de Olympische historie (anno 2013).

Naast het winnen van wereldtitels en Olympisch goud behaalde Stien Baas-Kaiser meer successen in het schaatsen. In 1967 werd ze de eerste Nederlandse met een wereldrecord. Er zouden nog acht wereldbesttijden volgen, waarmee ze anno 2013 negende staat in de ranglijst meeste wereldrecords vrouwen.

Machiel Smit, november 2013

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Stien Baas-Kaiser.

Overige afleveringen van de serie 'Hollands schaatsgoud':
Aflevering 1: Carry Geijssen
Aflevering 2: Ans Schut
Aflevering 3: Kees Verkerk
Aflevering 4: Ard Schenk
Aflevering 5: Stien Baas-Kaiser
Aflevering 6: Piet Kleine
Aflevering 7: Annie Borckink
Aflevering 8: Yvonne van Gennip
Aflevering 9: Bart Veldkamp
Aflevering 10: Gianni Romme
Aflevering 11: Ids Postma
Aflevering 12: Marianne Timmer
Aflevering 13: Jochem Uytdehaage
Aflevering 14: Gerard van Velde
Aflevering 15: Ireen Wüst
Aflevering 16: Bob de Jong
Aflevering 17: Sven Kramer
Aflevering 18: Mark Tuitert